İsmail ağa cemaati Sünni Müslümanların ilim ve kardeşlik cemiyeti olarak tanımlanmaktadır. Dini duyguları pekiştirmek ve dini bilen bireyler yetiştirmektir. Türkiye ve Dünya’daki bir çok ülkede en fazla müridi olan cemaatlerden biridir. Dünya genelinde 3 milyon müridi olduğu bilinmektedir. Cemaatin erkek Müridleri uzun sakallı cübbeli ve şalvarlı kıyafetler tercih etmektedir. Kadın Müridler de siyah çarşaf tercih edilir. Cemaatin medyatik yüzü ise Cübbeli Ahmet Hoca’dır. İsmailağa İlim ve Hizmet Vakfı üzerinden tüm çalışmaları sürdürmektedir.
İsmailağa Cemaati Kurucusu ve Lideri Kimdir?
İsmailağa Cemaatinin lideri Efendi hazretleri olarak bilinen İsmail Ağa Camisi imamlarından Mahmut Ustaosmanoğlu‘dur.
İsmailağa Cemaatinin Amacı Nedir?
İsmail Ağa Cemaatinin amacı ise tamamen dinini bilen toplumda dini kurallara göre yaşayan hayatını dinin emrettiği gibi yaşayan insanlar yetiştirmek. Ahlaklı iyi kalbi temiz bir toplum oluşturmak. Allah yolunda ilerleyen ve yaşantısını tamamen dinin kurallara göre yaşayan ve ibadet eden bir toplum oluşmasını sağlamak. 100 ‘ün üstünde Türkiye’de ve bir çok Avrupa ülkesinde kuran kursları bulunmaktadır. İsmailağa camisinde namazlardan sonra para toplanmaktadır. Bu paralar ile ihtiyacı olanlara ve kuran kurslarına yardım edilmektedir.
İsmailağa Cemaatine Nasıl Girilir?
İsmailağa cematine nasıl girilir sorusu neredeyse en çok aranan soruların başında. Aslında İsmail Ağa camisi tüm müslümanlara açık bir camidir. Dileyen gelip istediği gibi namazını kılar ve gider. İsmail ağa cemaatinin içinde eğitim almak ve cemaate katılmak için aslında 2 kural vardır. Bu kurallar içerisinde İsmailağa Cemaatinin bir bireyi olabilirsiniz. Yeter ki inançlı ve haramdan günahtan uzak duran biri olun.
Nefsi Tezkiye: Nefsi emmare’nin kötü isteklerinden alışkanlıklarından ve ahlakından uzak durmak. Helal ve Haramı ayırt edebilmek. Tembellikten uzak durmak.
Kalbi Tasfiye: Günah ve haramlardan kararmış ve taşlamış kalbi müşridin öğrettiği usuller ile temizlemek ve arınmak. Kalbi nur ile doldurmak. Kuran’ı Kerim’de mahşet günü hiçbir evladın hiçbir zenginliğin hiçbir mal mülkün fayda vermeyeceğini sadece Kalb-i Selim ile gelenlerin kurtulacağını bilmek.
Yukarıdaki iki başlık aslında İsmail Ağa cemaatinin en çok dikkat ettiği konulardır. Bu şekilde bir yaşam tarzına sahipseniz İsmail Ağa Cemaatin de yer bulabilirsiniz.
Bazı cemaatlerde bulunan şuradan mal alacaksın, şuradan alışveriş yapacaksın , şu dergiye üye olacaksın gibi zorunluluklar İsmail Ağa Cemaatinde yoktur.
Mahmut Ustaosmanoğlu Kimdir?
Mahmut Ustaosmanoğlu 1929 yılında Trabzon’da dünyaya gelmiştir. 10 yaşında hafızlık yapmaya başlamıştır. Askerlik çağına gelene kadar bir çok köyde din dersi vermiştir. 16 yaşında Teyzesinin kızı Zehra hanım ile evlendirilmiştir. 3 çocuk babasıdır. 1950 yılında Sivas’ta vaiz olarak görev yapmıştır. Daha sonrasında 1953 yılından itibaren İsmail Ağa camisinde imamlığa başlamıştır. 1996 yılına kadar İsmail Ağa camisinde görev yapmıştır. 1997 yılında emekli olmuştur. Fakat İsmail Ağa camisinde ibadet edenlere manevi önderlik yapmaya devam etmiştir. Bir çok kitap yazmıştır. Hala belli günlerde İsmail ağa camisinde vaazlar vermektedir.
İsmailağa Cemaati Hocaları Kimler?
Ahmet Mahmut Ünlü, Salih Topçu, Abdülmetin Balkanlıoğlu, Mustafa Özşimşekler, Hüsamettin Vanlıoğlu, Mehmet Talu, Mahmud Eren, Muhammed Yelkenci, Abdullah Hiçdönmez, Fatih Kalender, İsmail Hünerlice gibi bir çok değerli hoca bulunmaktadır.
İsmailağa Camisi Tarihi
İstanbul Fatih ilçesinde bulunan İsmailağa Câmii, Hicri takvime göre 1136 Miladi takvime göre 1723 yıllarında Rumeli Kadıların Alaiyeli İbrahim Efendinin oğlu Şeyhülislam İsmail Efendi tarafından kendi adına ve kendi eve yerine yaptırılmıştır. Cami lale devrinin Osmanlı mimarisine göre yapılmıştır. En boy ve yükseklik bakımından Kâbe-i Şerîf’in ölçülerine göre inşa edilmiştir. 1894 yılında yaşanan İstanbul depreminde büyük hasar almıştır ve minaresi yıkılmıştır. Bir dönem bakımsız halde kalaycıların ve bakırcıların meskeni haline gelmiştir. Bazı rivayetlere göre ahır olarak bile kullanılmıştır. Abdulhamid Hân döneminde tamir işlemleri yapılır ve tekrar ibadete açılır.