el-Melik

el-melik

Herşeyin hakimi, bütün kâinatın hükümdarı.

Görüne ve görünmeyen alemlerin sahibi.

Cenab-ı Hak buyuruyor:

“Hak melik olan Allah pek Yücedir, O’ndan başka İlah yoktur; Kerim olan Arş’ın Rabbidir.” (Mü’minûn, 116)

Melik ismi, gerçek anlamda her yönüyle yalnız Allah içindir. Bu sıfat, Allah’ın diğer bütün kemâl sıfatlarının var olmasını zorunlu kılar.

Melik ya da malik olma, malik olunan şey üzerinde istenildiği biçimde tasarrufta bulunmayı gerektirir.

Bütün kainat Allah’ın mülküdür ve Allah mülkünde dilediği gibi tasarruf sahibidir.

İnsan yeryüzünde halife olduğu için, kendisine yeryüzü mülkü üzerinde izafi bir meliklik yetkisi tanınmıştır.

Herkesin belli bir tasarruf sahası vardır. Fakat bu tasarruf, hiç bir zaman mutlak değil, sınırlı ve Allah’ın tanıdığı alanda sadece bir emanettir.

Allah Teâlâ için insanların meliki denirken, O’nun insanlar üzerinde mutlak tasarruf sahibi olduğu anlatılmak istenir. Fakat şirk koşan insanlar, Allah’ın melikliğini yeryüzünde ve dolayısıyla insanlar üzerinde tasarruf sahibi olmak ve yeryüzündeki servetleri, yani mülkü diledikleri gibi kullanmak için gasbetmeğe çalışırlar.

Bunu da oku :  el-Hakem

Tenbih : Kulun mutlak melik olması hiç düşünelemez. Çünkü onun her şeyden müstağni olduğu söylenemez. Allah’tan başkasına ihtiyacı olmasa bile, mutlaka daima Allah’a muhtaçtır.

Kullardan gerçek Melik o kişidir ki; Allah’tan başka kimsesi olmaz. Allah’tan gayri her şeyden alakasını keser, bununla beraber asker ve halkının kendisine itaat ettiği boyun eğdiği ülkeye sahip olur. Nasıl mı? Şöyle: Çünkü onun öz ülkesi kalbi ve kalıbıdır. Askerleri ise, gazabı, şehveti, hava hevesidir. Halkı ise: dili, gözleri elleri ve sair azalarıdır. O, bütün bunlara hakim olup da kendisine boyun eğdirirse, işte kendi iç dünyasında sultanlık derecesine yükselmiş demektir. Bir de buna insanlara karşı olan ihtiyaçsızlığı hususu da eklenirse işte yeryüzünün sultanı olmuş demektir.

Esrarı

  • Bir kimse El-Melik ism-i şerifini, “Ya Melik Celle celalühü” diyerek sabah namazından sonra okumaya devam ederse o kimse dünyalık ve ahiretlik olarak riyasetten emin olur. Halkın gözünde hürmetli ve heybetli olur.
  • Bir kimse bir hastanın hatırını sormaya gittiğinde şifa niyetine: 112 kere “Allahümme ente’l-melikü’l-hakku’llezi lâ ilâhe illâ ente yâ Allah ve Selâmü ya Kâfi” 3 kere de “Yâ Şifae’l Kulûb” dese o hastanın hastalığı Allah’ın izniyle sıhhate dönüşür.
  • Zalim olan düşmanların zelil olmaları, sözünün tutulması için, “Ya Melik Celle celalühü” diyerek 90 kere okunur.
  • Her gün “Ya Melik Celle celalühü” diyerek, öğle vakti 100 kere okuyanın kalbi safileşir, sabaha karşı 100 kere okuyandan belalar uzaklaşır.
  • Kim 12 gün, saf kalb ve şüpheden uzak bir batın ile “El Melik” ism-i şerifini günde “Ya Melik Celle celalühü” diyerek 25 defa okursa; salih ameller işler, makam ve mevkide yükselir. İşleri hep sulh ile sona erer. Maddi ve manevi hayatında başarı elde eder.
  • Kim fecr vaktinde 121 defa El-Melik ismi şerifini “Ya Melik Celle celalühü” diyerek okursa, Allahü Teala hazretleri fazl-u kereminden ona zenginlik verir. Mülkün kapılarını açar ve kendi tarafından ona futuhat verir.
  • Kim El-Melik ism-i şerifini günde “Ya Melik Celle celalühü” diyerek 99 kere okursa; Allahü Teala hazretleri kendi katından ona ilim ve marifet nasip eder.
Visited 6 times, 1 visit(s) today

Benzer yazılar

Leave a Comment