Zina, evlilik bağı olmaksızın ergen bir erkeğin ergen bir kadınla isteyerek yaptıkları cinsel birleşmeye denir. Zina yapan kimseye “zani” denilir. Zina dinimizin yasakladığı en büyük günahlardan birisidir. Allah-u Teala İsra suresi 32. ayet-i kerimede “Zinaya yaklaşmayınız! Çünkü o, son derece çirkin bir iştir ve çok kötü bir yoldur” buyurarak zinayı haram kılmış ve müminlerin bu günahtan uzak durmalarını emretmiştir. Zinaya bulaşmak nasıl haramsa ve kişinin ahiretinin helakına sebep oluyorsa, zinadan uzak durmakta bir o kadar sevaptır ve kişinin ahirette kurtuluşuna vesile olmaktadır. Yine bir diğer Ayet-i Kerimede: “Fuhşun açığına da,…
Read MoreGün: 8 Aralık 2017
Cana Kıymak (Katl)
Şirk’ten sonra ikinci dereceyi alan günah, masum bir insanın hayatına son verip, canına kıymak, onu öldürmektir. Kendi ihdas ettiği haksız bahanelerle bir insanı öldürüp canına kıymak, Allah indinde o kadar büyük günah, o kadar dehşetli bir vebaldir ki, sanki öldürülen tek şahıs değil de, bütün bir insanlıktır… Rabbimiz, haksız katile bu nazarla bakmakta ve şöyle buyurmaktadır: “Kim bir insanı (suçsuz yere) öldürürse, sanki bütün insanları öldürmüş gibidir. Kim de suçsuz bir insanı ölümden kurtarırsa, sanki bütün insanları ölümden kurtarmış gibidir!..” (Maide, 5/32) Demek ki, Rabbimiz, yarattığı insanlardan bir tekinin dahi…
Read MoreAllah’a Ortak Koşmak (Şirk)
Sözlükte “bir şeyi ortak yapmak, birden fazla kişiye tahsis etmek, ortak kabul etmek ve ortak saymak” manalarına gelen şirk, ıstılahta, Yüce Allah’ın ilahlığında, sıfat ve fiillerinde ve Rab oluşunda ortağı, benzeri ve eşinin olduğunu kabul etmeyi ifade eder. Yapılan ibadetlerde Allah’tan gayrısını gözetme ve riya gibi kötü hasletler için de şirk kelimesi kullanılmıştır. Allah’a şirk koşmak günahların en büyüğüdür (Buharı, Edeb, 6; Müslim, Îmân, 38). Şirk ve küfrün Allah tarafından bağışlanmayacağı bildirilmektedir: “Şüphesiz ki Allah, kendisine eş koşulmasını asla bağışlamaz, bundan başkasını (günahları) dilediği kimse için bağışlar. Kim Allah’a ortak…
Read MoreYatsı Namazı Nasıl Kılınır?
4 rekat ilk sünnet, 4 rekat farz, 2 rekat son sünnet, 3 rekat vitir olmak üzere toplam 13 rekat olarak kılınmaktadır. YATSI NAMAZININ 4 REKATLIK İLK SÜNNETİNİN KILINIŞI: YATSI NAMAZININ İLK SÜNNETİ 1.REKAT Öncelikle yatsı namazının ilk sünnetine başlamadan önce niyet edilmelidir. Niyet ederken şu sözlere yer verilir: “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü yatsı namazının dört rekatlık ilk sünnetini kılmaya.’’ İki elin avucu açık olarak başparmakların kulak yumuşağına değeceği şekilde eller kaldırılır. Bunun ardından namaza başlamak üzere Allah’u Ekber denilerek tekbir getirilir. Tekbir getirildikten sonra ilk olarak Subhaneke duası…
Read MoreAkşam Namazı Nasıl Kılınır?
Akşam Namazı önce “3 rekat Farz” sonra ise “2 rekat sünnet” olarak kılınır. Akşam Namazının 3 Rekat Farzının Kılınışı Akşam Namazı Farzının 1. Rekatı Kamet getirilir. Niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için bu günkü Akşam namazının üç rekat farzını kılmaya” Tekbir getirilir: İki elin avucu açık olarak baş parmakların kulak yumuşağına değeceği şekilde eller kaldırılır ve “Allah’u Ekber” denir. Sübhaneke okunur. Euzü Besmele çekilir: “Euzubillahimineşşeytanirracim – Bismillahir rahmanir rahim” Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur. “Allah’u Ekber” denir ve Rükü’a eğilinir: “Subhane…
Read Moreİkindi Namazı Nasıl Kılınır?
İkindi Namazı önce “4 rekat ilk sünnet” sonra “4 rekat Farz” olarak kılınır. İkindi Namazının sünneti 4 rekattır ve kılınışı şöyledir İkindi Namazı Sünnetinin 1. Rekatı Niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için bu günkü İkindi namazının dört rekat ilk sünnetini kılmaya” Tekbir getirilir: İki elin avucu açık olarak baş parmakların kulak yumuşağına değeceği şekilde eller kaldırılır ve “Allah’u Ekber” denir. Sübhaneke okunur. Euzü Besmele çekilir: “Euzubillahimineşşeytanirracim – Bismillahir rahmanir rahim” Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur. “Allah’u Ekber” denir ve Rükü’a eğilinir:…
Read MoreÖğle Namazı Nasıl Kılınır?
4 rekat ilk sünnet, 4 rekat Farz ve 2 rekat son sünnet olmak üzere toplamda 10 rekattır. ÖĞLE NAMAZININ 4 REKATLIK İLK SÜNNETİNİN KILINIŞI: ÖĞLE NAMAZININ İLK SÜNNETİ 1.REKAT Öncelikle öğle namazının ilk sünnetine başlamadan önce niyet edilmelidir. Niyet ederken şu sözlere yer verilir: “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü öğle namazının dört rekatlık ilk sünnetini kılmaya.’’ İki elin avucu açık olarak başparmakların kulak yumuşağına değeceği şekilde eller kaldırılır. Bunun ardından namaza başlamak üzere Allah’u Ekber denilerek tekbir getirilir. Tekbir getirdikten sonra ilk olarak Subhaneke duası okunur. Arkasından Euzubillahimineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim…
Read MoreSabah Namazı Nasıl Kılınır?
Sabah Namazı önce “2 rekat sünnet” sonra “2 rekat Farz” olarak kılınır. Sabah Namazının 2 Rekat Sünnetinin Kılınışı Sabah Namazının Sünneti 1. Rekat Niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için bu günkü sabah namazının iki rekat sünnetini kılmaya” Tekbir getirilir: İki elin avucu açık olarak baş parmakların kulak yumuşağına değeceği şekilde eller kaldırılır ve “Allah’u Ekber” denir. Sübhaneke okunur. Euzü Besmele çekilir: “Euzubillahimineşşeytanirracim – Bismillahir rahmanir rahim” Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur. “Allah’u Ekber” denir ve Rükü’a eğilinir: “Subhane Rabbiyel Azim” üç…
Read MoreBitcoine yatırım yapmak, onu alıp satmak caiz mi?
Bitcoine yatırım yapmak, onu alıp satmak caiz mi? Soru: Bitcoin İle İşlem Yapmak Caiz Mi? Bitcoin internette kullanılan para birimi. Bu parayla alışveriş yapabiliyorsun. İstediğin zaman da Euroya Dolara Türk lirasına çevirebiliyorsunuz. Bu bitcoine yatırım yapmak, onu alıp satmak caiz mi? Diyanet’in görüşünde şu ifadeler kullanıldı: “Para devletçe bastırılan ve ülke içinde mübadele aracı olarak kullanılan, üzerinde rakamsal değeri yazılı, kağıt ya da metal nesnedir. Sanal para ise arkasında herhangi merkezi bir finansal kurum bulunmaksızın kullanıcılar arasında doğrudan ticari alışverişe imkan tanıyan ve her kullanıcı için özel kriptolanmış/şifrelenmiş para birimidir.…
Read MoreMalikilik
İmam Malik’e nisbetle anılan Maliki mezhebi Medine merkezli ve Hicaz fıkhının sistematik bir hale getirilmesiyle ortaya çıkmış olan bir fıkıh mezhebinin ismidir. Maliki mezhebinin kurucusu İmam Malik 93/711 yılında Medine’de doğmuş 179/795 yılında aynı şehirde vefat etmiştir. Medine’de zamanının değerli alimlerinden ders alan İmam Malik belli bir zaman sonra Peygamber mescidinde dersler okutmaya başlamıştır. Yaşamı boyunca Medine’de kalan İmam Malik’in fıkhının yapısında bu Medine’nin çok önemli bir yeri vardır. Diğer mezheplerden ayrı olarak Medine halkının amelini hüküm çıkarmada bir delil olarak kullanır. Maliki mezhebinin oluşmasında İmam Malik’in Mescid-i nebi’de yaptığı…
Read MoreHanbelîlik
Hanbeli mezhebi veya Hanbelilik (Arapça: المذهب الحنابلة), İslam dini fıkıh (İslam hukuku) mezhebi. Hanbeli mezhebine bağlı olan kişiye “Hanbeli”denir. İmam-ı Hanbeli (Ahmed bin Hanbel)’in kendi usulüne göre şer’i delillerden çıkardığı hükümlere ve gösterdiği yola Hanbeli Mezhebi denir. Ehl-i sünnet itikadında olan müslümanlardan, amellerini yani ibadet ve işlerini, bu mezhebin hükümlerine uyarak yapanlara Hanbeli denir. Hanbelilik olarak da anılır. Hanbeli mezhebi’nde Kur’an ve Hadis kaynağı önde gelir. Kitap ve sünnet te kesin bilgi yoksa, karşıtı bulunmayan sahabi sözü ile doğrultusunda uygulanır. Karşıtlık varsa, Kur’an ve sünnete en yakını tercih edilir. Daha…
Read MoreŞâfiilik
İmam-ı Şafiî Hazretlerinin (Hicri 150 (M.S. 767), Gazze – Hicri 204 (M.S. 820), Kahire) kendi usulüne göre şer’i delillerden çıkardığı hükümlere ve gösterdiği yola Şafiî Mezhebi denir. Ehl-i sünnet itikadında olan müslümanlardan, âmellerini yani ibadet ve işlerini, bu mezhebin hükümlerine uyarak yapanlara Şafiî denir. Şafiîlik olarak da anılır. Şafiî mezhebi dört Sünni fıkıh mezhebinden birisidir. Şafiî mezhebi Malezya, Endonezya, Yemen ve Doğu Afrika’da yaygındır. Türkiye’de de Hanefîlik’ten sonraki yaygın Sünni mezheptir. Şafiî mezhebinin kurucusu İmam-ı Şafiî Hazretleri, Maliki ve Hanefi mezheplerinin usulleri yayılmaya başladığı ilk zamanlarda yetişti. Bu yüzden İmam-ı…
Read More