Kur’an-ı Kerîm’in doksan dördüncü suresi, sekiz ayet, yirmi dokuz kelime ve yüz üç harftir. Fasılaları, kâf, elif ve be harfleridir. Sure Mekkî olup “şerh” suresi diye de adlandırılır. “Duha” suresinden sonra inmiştir ve konusu da bu surenin konusuyla yakından ilgilidir. Hatta bazı âlimler bu iki sureyi bir sûre saymıştır. “Duha” suresi, vahyin birkaç gün kesilmesi ve Resulullah’ın gönlüne bir sıkıntının çökmesi üzerine inmiş gönlüne ferahlık gelmişti. İnşirah suresi bu ferahlığı pekiştirerek şanını yüceltmekte ve ona verdiği nimetleri sıralamaktadır. Birbirini tamamlayan DUHA-İNŞİRAH SURELERİ insan psikolojisi ve özde düşünme nokta-i nazarından elbette…
Read MoreYıl: 2018
Namazın Müstehabları
Namazın müstehablarını yapana çok sevab verilir, yapmamak mekruh olmaz. Yani namazın sevabı azalmaz. Müstehab sevabından mahrum kalır. Bazıları şunlardır: 1- Tekbir alırken baş parmağı kulaklarının yumuşağına dokundurmak. (Erkekler için) 2- Namaz kılarken secde yerine bakmak. 3- Rükuda ayaklarına bakmak. 4- Secdede burun konan yere bakmak. 5- Rükuda parmakları açıp, diz üzerine koymak. 6- Başını, boyun ile birlikte rükuda düz tutmak. 7- Rüku ve secdede, tesbihleri 5-11 kere söylemek. 8- Rükuda ayakları bitiştirmek. 9- Kıyamda, ellerini bağlayınca, bileğini sıkıca tutmak. 10- Secdeye varırken önce sağ, sonra sol dizlerini yere koymak. 11-…
Read MoreNamazın Mekruhları
Mekruh, Haram kadar kesin olmamakla beraber, islamda yapılmaması istenen, hoş görülmeyen, beğenilmeyen şeye mekruh denir. Dinimizce yasaklanmamış olsa da yapılmaması istenen şeylerdir. Namazın mekruhlardan bazıları: 1- Namazda tadil-i erkanı terk etmek 2- Başı döndürüp bakmak 3- Başı bir tarafa eğmek 4- Esnerken ağzı kapatmamak 5- Özürsüz gözleri yummak 6- Öndeki safta boş yer varken, geri safta kılmak 7- Üzerinde canlı resmi bulunan elbise ile namaz kılmak 8- Canlı resmi asılı odada namaz kılmak 9- İş elbisesi ile ve büyüklerin yanına çıkamayacak elbise ile veya kötü kokulu çorap ile kılmak 10-…
Read MoreNamazda Mübah Olan Şeyler
1. Namaz kılan kimsenin Fatiha ile birlikte iki ya da daha fazla sure okuması mübahtır. Çünkü Huzeyfe Radıyallahu anh şöyle demiştir: Bir gece Peygamber Sallallahu aleyhi vesellem ile birlikte namaz kıldım. Bakara suresini okumaya başladı. Ben yüz âyeti bitirince rükûya varacak dedim, sonra devam etti. Ben Bakara sûresini bir rekâtte bitirecek dedim, devam etti. Ben sureyi bitirince rükû edecek derken, Nisa suresine başladı, onu okudu. Sonra Al-i İmran suresine başladı, onu okudu…”328 2. Namaz kılan kimsenin okuduğu âyetleri sayması mübahtır. Fatiha’yı bilmeyip, onun âyetleri sayısınca Kur’ân’dan okumak isteyen kimse gibi…
Read MoreHayırlı Kısmet Duası
İslami evlilik şartlarına göre yapılacak gösterişsiz bir düğün ile hayırlısıyla başlayacak güzel bir evliliğe ve doğru eşe rast gelebilmek için Allah’a yakarın. İşte evlenmek isteyenler için kısmet açan hayırlı nasip kısmet ve evlilik duası Bekarlara Evlenmek İçin Dua Uzun zamandır hayırlı bir eş sahibi olup Allahu Teala’nın izniyle evlenmek isteyen ama bir türlü kısmetine denk gelemeyen kişilerin okuyabilecekleri en etkili duaları sizlerle bir bir paylaşmak istiyoruz. Nasip kısmet ancak Allahtandır. Kötü bir eş ile kurulacak hayırsız bir evlilik bağı yerine, hiç evlenememek daha yeğdir ancak bekar şekilde kendini yalnız hisseden,…
Read MoreNamazın Vacipleri
Namazın 18 tane vacibi vardır. Bunlardan bir tanesi terk edilir ya da geciktirilirse, namazın sonunda sehiv (yanılma) secdesi yapılır. 1) Namaza başlarken yalnız “Allah” ismi ile yetinmeyip büyüklüğü ifade eden “Ekber” sözünü de ilave ederek “Allahü Ekber” demek vacibdir. 2) Namazlarda “Fatiha” süresini okumak vacibdir. Üç İmama göre ise, bunu okumak farzdır. 3) Namazlarda farz olan Kur’an okuyuşunun ilk iki rekata bağlı kılınması vacibdir. 4) İlk iki rekatın her birinde bir defa Fatiha suresi okunup tekrarlanmaması vacibdir. 5) Fatiha suresini diğer okunacak sure ve ayetlerden önce okumak vacibdir. 6) Fatiha…
Read MoreKefareti Zor Bir Kul Hakkı: Gıybet
Kefareti Zor Bir Kul Hakkı: Gıybet Gıybet birinin ardından, olumsuz yanlarını başkalarına söylemeye gıybet denir ki, gıybet haramdır. Gıybet, bir müslümanın diğer bir müslüman kardeşinin arkasından konuşarak, duyduğunda üzüleceği veya utanacağı bir kusurundan bahsetmesidir. Arapça, dedidoku demektir. Birinin ardından, olumsuz yanlarını başkalarına söylemeye gıybet denir ki, gıybet haramdır. Allah’ın Settâr isminin, kulların ayıplarını örtmekte ilgili oluşu, bu konuda İlâhî bir örnektir. Hucurat suresinde dedikodu yapılan kişinin, ölü haldeki etinin yenilişindeki haramın şiddeti, dedikoduya eş tutulmuştur. denilmiştir. Kul hakkını çiğnemenin maddî olanı da, mânevî olanı da kaçınmamız ve sakınmamız gereken büyük…
Read MoreTövbe ve İstiğfar Duası
Dua’nın en önemli esaslarından biri temiz bir kalp ile dua etmektir. Temizlenmek ise tövbe ve istiğfar ile olur. OKUNUŞU: Estağfiru’llah, estağfiru’llah, estağfiru’llah el-azim, el-kerim ellezi la ilahe illa hüve’l-hayyü’l-kayyüm ve etubü ileyh. Ve nes’elühü’t-tevbete, ve’l-mağfirete, ve’l-hidayete lena, innehü hüve’t-tevvabü’rrahim. Tevbete abdin zalimin li nefsihi, la yemlikü li nefsihi mevten ve la hayaten ve nüşüra. Ve es’elühü’t-tevbete ve’l mağfirete, ve’l-hidayete lena, innehü hüve’t-tevvabü’r-Rahim. ANLAMI : Allahtan affımı istiyorum, Allahtan affımı istiyorum, Allahtan affımı istiyorum ve yaptıklarımdan pişman olmuş olarak Ona dönüyorum ki O, azamet sahibi keremi bol bir Allahtır. Kendisinden başka…
Read MoreHz. İbrahim’in Duaları
Hazreti İbrahim Peygamberin Kur’an-ı Kerimde geçen mübarek duaları رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلاَةِ وَمِن ذُرِّيَّتِي رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاء “Rabbim! Neslimden çoğunu namazı devamlı olarak gereğince kılan kullarından eyle. Rabbimiz! Duamı kabul buyur!” (İbrahim-40) رَبَّنَا اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ “Rabbimiz! Beni, anamı, babamı ve bütün müminleri kıyamet günü affeyle.” (İbrahim-41) رَبِّ هَبْ لِي حُكْمًا وَأَلْحِقْنِي بِالصَّالِحِينَ “Rabbim! Bana hikmet ver ve beni salihler arasına dâhil eyle.” (Şuara-83) رَبِّ هَبْ لِي مِنَ الصَّالِحِينَ “Rabbim! Salih (evlat)lar lütfet bana.” (Saffat-100) رَّبَّنَا عَلَيْكَ تَوَكَّلْنَا وَإِلَيْكَ أَنَبْنَا وَإِلَيْكَ الْمَصِيرُ “Rabbimiz! Yalnız Sana güvenip…
Read MoreKur’an Öğreniyorum 22.Bölüm İdğam-ı Mea’l Misleyn
İdğam: Bir harfi diğer bir harfe katmaktır. Ğunne: Genizden (burundan) gelen sestir. Tenvin veya sakin nun’dan sonra (يَمْنُو ) (ى م ن و ) harflerinden biri gelirse “İdgâm-ı Maal Ğunne” olur. Nun sesi bu harflere katılır ve 1-1,5 elif miktarı tutularak ğunneli okunur. Sebebi, nun ile misliyet (aynı olmaları), mim ile vav’da müşterek sıfatlara sahip olmaları, ya’da ise mahreç yakınlığıdır. İdğâm-I Mea’l-Ğunnenin Kısımları 1- Ğunneli Tam İdğâm Tenvîn veya sâkin nûndan sonra “mim” ( م ) veya “nun” ( ن ) harflerinden birisi geldiğinde ğunneli tam idğâm olur. مِنْ مَاءٍ…
Read MorePaskalya Bayramı kutlanır mı?
Paskalya Bayramı kutlanır mı? Hz. İsa’nın dirilişini dile getiren Paskalya, Hıristiyanlık’ın en büyük bayramı sayılır. Paskalya Günü, ilkbahar gün dönümünün yaşandığı 21 Mart’ta dolunayın görülmesinden sonraki ilk pazar günüdür. Bu nedenle Paskalya Günü’nün tarihi değişebilmekle birlikte genellikle, Paskalya tarihi için nisan ayının ikinci pazarı önerilir. Paskalya, perhizle geçen beş haftalık (büyük perhiz) bir hazırlık dönemi ile son haftayı (kutsal hafta) kapsar. Paskalya Günü’nde (paskalya pazarı) sona erer. Pentekostes (hamsın) yortusuna kadar süren 50 günlük döneme, Paskalya dönemi (hamsin dönemi) adı verilir. Paskalya Günü için evlerde özel çörekler (paskalya çöreği) yapılır;…
Read MoreOruç Kefareti Nasıl Tutulur?
Soru: Oruç kefareti nasıl tutulur? Cevap Oruç kefareti için peş peşe, 60 gün oruç tutar. 60 gün sonra, tutmadığı her gün için, birer gün daha tutar. Birkaç Ramazanda kefaretleri olan veya bir Ramazanda, 2 gün kefareti olan kimse, birinci kefareti yapmamış ise, ikisi için yalnız bir kefaret yapar. Birinci kefareti yapmış ise, ikinci kefareti de, ayrıca yapar. Kefaret orucu, hastalık, yolculuk gibi bir özür ile veya bayram günlerine rastlamak sebebi ile bozulursa veya Ramazana rastlarsa, yeniden 60 gün tutmak gerekir. Bayram günlerinde bozmazsa, yine yeniden başlaması gerekir. Hayz ve nifas…
Read More