Çocukların Allah ve Din İle İlgili İlginç Sorularına Yanıtlar

merakli-cocuk

Çocukların Allah ve Din İle İlgili İlginç Sorularına Yanıtlar
Hemen hemen tüm ebeveynlerinin aklında olan bir soruya açıklık getirmek istiyoruz. Çocuklara Allah’ı nasıl anlatmalıyız?
Aslında bunu biz kendi düşüncelerimizle soruyoruz. Çocukların zihinlerinde bu konu, böyle yansı bulmuyor. Hiçbir çocuk inkar üzerine doğmaz, böyle bir fıtrat taşımaz. O nedenle ailelerde inanamaz korkusu yersizdir. Eğer siz dine ve Allaha dair olumlu ortamlar sunmazsanız çocuk nötrleşir(yani habersizdir). Ancak ilerleyen zamanda hayattan olumsuz ortalar gördükçe inkar boyutuna doğru kayabilir. Bu nedenle çocuklara küçükken uygun ortamlar sunmak gerekir. Çünkü çocuklar yönlenmeler ve vesilelerle olayları değerlendirirler. Nasıl yani?

Yani şöyle ki, bir çocuk “Allah kızar mı?” diye soruyorsa altında, “Şöyle yaparsan Allah kızar, böyle yaparsan Allah seni yakar vs” gibi söylemler yatıyor olması büyük bir ihtimali taşır. Ya da “Allah erkek mi kadın mı(haşa haşa)?” diye soruyorsa, ki böyle bir soru ailelerde öfke ile karşılanır. Ancak bunun da altında “Allah baba” söylemleri yatıyor olabilir. Ama çocukların hayal dünyası geniştir. Soruları çok önemlidir. O nedenle çocukların sorularına kızmamak gerekir. Gerçekten açıklayıcı ve doğru yanıtları sunmak gerekir. O halde çocuk eğitimi üzerine konuşan herkesin söylediği çok mühim bir noktaya geliyor olay. Çocuklara her şeyi anlatamayız ama örnek olarak anlamlandırmalarını ve içselleştirmelerini sağlayabiliriz. Eğer çocuklar küçüklükten, yani temelde sağlam inanç öğretileri ile büyüyorsa, zaten çok büyük problemlerle karşılaşılmayacaktır. Onların sorularını fırsat bilmeli ve anında eğitim yapmalıyız. Bu konuda en büyük esas Allah’ı sevdirmek olacaktır. Temel noktaya bunu koyarak etrafını doldurmalıyız. Elbet çocuklardan farklı pek çok soru gelecektir. Bunları temel birkaç örnekle açıklamaya çalışalım.

Bunu da oku :  Çocuğa Tefekkür Etmeyi Esma-ül Hüsna İle Öğretebiliriz

Soru 1. Allah’ı kim yarattı?
Çocukların hemen hemen hepsi şu soruyu sorar ;Beni kim yarattı?” ve hemen hemen aynı cevabı alırlar, Allah. Büyük ihtimalle sonraki soru Allah’ı kim yarattı olacaktır. Burada şöyle bir örnek verelim. Çocuğunuzun oyuncaklarından bir tiren alın, ardı ardına vagonları dizin. Son vagondan başlayın; Bunu kim çekiyor, öndeki vagon, onu kim çekiyor bir öndeki, peki onu, onun da önündeki; baştaki lokomotife gelince Peki en baştakini kim çekiyor, hiç kimse. İşte onu kimse çekmediği için ve onun çekme gücü olduğu için en başta ve diğerleri onun arkasında. Aynı beni, seni, bizi yaratan Allah gibi, O’nu da kimse yaratmadı, doğmadı ve doğurulmadı. Öyle olmalı ki hayat devam edebilsin. O hep ve en başından beri var ve güçlü. O yüzden o bizi yarattı.; diyerek küçük bir benzetim ile soruya somut bir yanıt verebilirsiniz.

Soru 2. Peki Allah nasıl bir varlık?
Allah en güzel, en merhametli, en yüce olandır. Nereden mi biliyorum? Çünkü O bize kendini yarattığı şeylerle gösteriyor. Mesele şu çiçek, ne kadar güzel ve nazik. Bunu Rabbimiz yarattı ve tüm inceliklerini O düşündü, O verdi. Ne kadar zarif. Mesela seni bize Allah verdi. Eğer bizleri sana vermemiş olsaydı, sen bebekken ihtiyaçlarını karşılayamazdın. Isınamazdın, doyamazdın. Allah seni çok sevdiği için bize verdi, sevgi göstermemizi istedi, seni büyütmemizi istedi. Hatta O’nu sana anlatmamızı bile O istedi.

Bunu da oku :  Yardımseverlik Kavramı

Soru 3. Allah bizimle konuşur mu?
Tabii ki konuşur. Ama senin benim gibi değil. O bizden daha yüce ve farklı olduğu için farklı konuşur. Mesela bizler pek çok kitap, gazete okuyor ve başkalarının konuşmalarını yazılı olarak öğreniyoruz değil mi? İşte Allah, bize kendini tanıttığı, yaşanmış hikayeler anlattığı, bizden istediklerini söylediği bir kitap gönderdi. Hani her Cuma Salavat okuduğumuz ve bize nasıl yaşayacağımızı öğreten Peygamberimiz var ya sallallahu aleyhi ve sellem, işte O’nun anlattığı her şey Allah’ın gönderdiği kitapta geçiyor. Peygamberimiz bize o kitaptan öğretiyor. O kitabın adı da Kuran-ı Kerim. Bak evimizde de var, diyerek gösterilebilir.

Daha sonra biz günde 5 defa namaz kılıyoruz değil mi? İşte aslında biz günde 5 kere Allah’ımızla konuşuyoruz. O, o zamanları bize ayırıyor. Biz Allah’ım deyince bizi dinliyor. Biz hep dua ediyoruz değil mi? İşte Allah’ımız en çok bizim dua etmemizi seviyor. Çünkü o zaman O’nunla konuşmuş oluyoruz. O’nunla her şeyi konuşabilir ve her şeyi isteyebilirsin.
Dipnot: Böylece çocuğa her anını Allah’la paylaşabileceği bir ortam sunmuş olursunuz. Hastalandığında iyileşmek için Allah’a dua edebilir, her gece yatarken Allah’la konuşabilir. Bunlara küçük zeminler hazırladığınızda gerisi gelecektir. Yeter ki samimi bir sevgi ortamı oluşturun.

Soru 4. Allah bizi seviyor mu?
Elbette. Benim seni sevdiğimden daha çok seviyor. Sevmese bize bu kadar çok şeyi verir mi? Bak bize O’nun yarattığı güzellikleri görelim diye göz vermiş, duyalım diye kulak… Bize ev vermiş, yemek vermiş. Ama hepsini kendimiz harcayalım diye vermemiş. İşte gönderdiği kitapta diyor ki, size verdiklerimden ihtiyacı olanlara da verin. Yani bazılarımıza çok, bazılarımıza az vermiş. Çünkü aramızda yardımlaşmamızı, birbirimizi sevmemizi istemiş. Allah’ı en çok seven, en çok yardım eder. Allah kimin onu daha çok sevdiğini görmek için böyle yaratmış.

Bunu da oku :  Hoşgörülü ve Affedici Olmak

Dipnot: Bu anlatımdan sonra çocuk israf etmemeyi de önemser. Buna da vurgu yapabilirsiniz. Hemen bir kumbara hazırlayıp yardım için harçlık biriktirebilirsiniz. İstediğiniz bir davranışı kazanması için böyle anlatımların ardından hemen uygulama adımı atabilirsiniz.

ANCAK DİKKAT!

1. Allah’ı ve Dini Kullanamazsınız
Bu öğretiler size güzel zemin hazırlar ama bunları keyfiyetle kullanamazsınız. Bunlarla, dinle, Allah’la çocuğu tehdit edemezsiniz. Çıkarlarınız doğrultusunda yönlendirmeler yapamazsınız. İslam’ın kuralları ve çerçevesi bellidir. Bunu esnetemez veya değiştiremezsiniz. Sağlam karakterli çocuklar istiyorsanız, sağlam bir karaktere sahip olmalısınız. Bugün bunları anlatıp, yarın çocuğa “başlarım senin şuyuna..” diyemezsiniz. Çocukta çelişkilere neden olursanız, kişilik oturmaz ve eminiz ki Allah bunun hesabını sorar!

2. Allah’la Korkutamazsınız
Uyumuyor, yemiyor, sözünüzü dinlemiyor diye Allah’ı korkutma aracı olarak kullanamazsınız. Çocuklar ceza veren, ateşi olan, bir hata yaptığında onu sevmeyen bir Allah’ı istemezler. Çocuklarınızın inançlarıyla oynamayın. Belirli bir yaşa kadar Allah’ın yalnızca sevgi ve iyilik sıfatlarından bahsetmeli, çocukta sağlam bir Allah sevgisi ve sağlam bir bağ oluşturmasını sağlamalıyız. Aksi taktirde sarsıntılar olur. Nihayetinde sürekli her şey için şiddet gören çocuk, Allah’ın bu vasıflarını kavramakta güçlük çeker ve sindiremez.suffagah .com

Visited 62 times, 1 visit(s) today

Benzer yazılar

Leave a Comment