Haram; İslâm dininde kesin olarak yapılmaması istenilen şey demektir. Başka değişle haram, yapılması, kullanılması, yenilip içilmesi dinimizce kat’î olarak yasak edilmiş şeylere denir. Haram; Allah (c.c.)’in, kesin olarak ‘Yapmayın” diye emrettiği şeylerdir.
İçki içmek, kumar oynamak, faiz yemek veya vermek, zinâ etmek, adam öldürmek, gıybet ve iftirada bulunmak gibi..
Haramın hükmü ise, haramın terkinde büyük sevab vardır. İnsanı takva mertebesine çıkarır. Haramın terk edilmesi farzdır. Bir farzı işlemenin, çok sünnetlere mukabil sevabı vardır. Günahların değişik yönlerden hücum ettiği günümüzde bir tek haramı terk eden kimse, az bir işle bir farz işlemiş gibi sevap alır. Böylelikle haramları, günahları terk eden bir insan, terk ettiği her bir günah, haram sayısınca vacip yapmış olur. Niyetle, takvâ namıyla ve günahtan kaçınmak kastıyla salih amel işlemiş olur.
Haram işlenmesi hâlinde ise kalblerin kararıp vicdanların paslanması, îmanın zayıflaması, huzur ve neş’enin gitmesi, ibadetten zevk alma duygusunun yok olması gibi zarar ve kayıpların yanı sıra, âhirette de çetin bir azab söz konusudur. Haramlığı kesin olan bir şey’i helâl kabûl etmek, Allah korusun insanı îmandan çıkarır.